top of page

Okinawa / Dešimtoji diena / Churaumi Akvariumas

Ryte pabuvoję trumpai prie jūros, šiandieną praktiškai praleidome akvariume. Prieš keliaudami čia girdėjom, kad Okinawoje yra vienas didžiausių ir įspūdingiausių akvariumų pasaulyje, tad mes, akvariumų fanai, turėjome būtinai jį patikrinti. Ir tikrai, turbūt iš visų iki šiol lankytų (Malaizijoje, Italijoje, Danijoje, Anglijoje..) šis patiko labiausiai. Ėjom net du kartus per jį visą! Ir tikrai tai buvo geras sprendimas, nes pirmuoju raundu buvo ŽIAURIAI daug žmonių, sunkoka buvo prasibrauti prie ekspozicijos. Užtat antru kartu buvo beveik tuščia. Bet vistiek, nuotraukos nėra labai geros, visur buvo tamsoka.

Čia va pirmasis akvariumas, kuriame Džiugas su Justu pažino jau daugelį koralų, žuvų ir jūros žvaigždžių, kuriuos pamatė nardydami su vamzdeliais jūroje prie namelio dvi dienas. Šalia mažame akvariume yra jūros žvaigždžių ir tokių jūros kirmėlių, kurios pasirodo yra vadinamos jūros agurkais ir viską tame baseinėlyje galima liesti rankomis.

Tada sutikome neįtikėtino dydžio vėžį/krabą/lobsterį, nežinau net kaip pavadinti. Svoris jo yra penki kilogramai:

Pats įspūdingiausias yra šis 7500 kvadratinių metrų plotą užimantis akvariumas su gigantiškomis žuvimis, rykliniu banginiu, rajomis.. O dar įspūdingiau, kad vakare, kai jau apmažėjo lankytojų, buvo galima pamatyti tą akvariumą iš viršaus, tarsi užkulisius, iš kurių žuvys maitinamos ir pan.

Čia Emilė rodo, kokio storio yra to akvariumo stiklas:

Toliau yra ryklių dalis,kur plaukioja keli nedideli, bet nelabai jau ir maži, rykliai ir yra visa su jais susijusi ekspozicija - galima paliesti kiekvienos ryklių rūšies odą, pamatyti, kaip atrodo ryklio vidus, pačiupinėti, kokie aštrūs dantys ir t.t.

Toliau yra ištisa ekspozicija apie gyvybę labai labai giliai, kur žmogus negali pasiekti, kur tamsu ir šalta. Bet ten beveik nebuvo įmanoma nufotografuoti, buvo taip tamsu.

Yra ir ekspozicija prieinama visiems - t.y. nereikia pirkti bilieto į akvariumą, kad ją pamatytum. Ten yra ir mokomoji informacija apie tai, kaip elgtis nardant, kas privertė Džiugą truputį sunerimti ir aš dar pažiūrėsiu, ar jis nebijos rytoj nardyti.. Tiek pavojingų dalykų galima sutikti net ir negiliame vandenyje, o mes tokie nardytojai.. nevisiškai apsirūpinę visa amunicija.

Pats akvariumas yra trijų aukštų, įsikūręs originalaus ir gana keisto dizaino pastate, bet iš jo išėjus dar lauke yra vėžlių ir delfinų zonos. Tie dūmai tai jei ką yra iš vandens, skirti atsivėsinimui.

Lauke dar buvo vėžlių paviljonas, o delfinų aplankyti nebeturėjome laiko.

Šiaip ten prie to akvariumo labai nemažai yra veiklų (gėlynai, gražus paplūdimys, senovinis Ryukyu genties kaimelis...), tad neatmetame galimybės kurią dieną grįžti ten vėl.

O šiaip bendrai dėl gyvenimo čia, tai vis dar esam kaip baltos varnos, užsieniečių nėra. Visur sulaukiam dėmesio, bent žvilgsnių arba klausimų japoniškai. Man atrodo neminėjau dar, kad jie nešneka angliškai arba mes tokių nesutikom. Tas gyvenimo nepalengvina, ypač renkantis maistą kavinėje, gerai, kad daug kur yra paveiksliukai. O aš kadangi nusvilau šiek tiek nugarą ir rankas, tai jau keli susirūpinę japonai priėjo ir japoniškai pasikalbėjo su manimi apie saulės žalą. Nes jie čia apsimūturiavę nuo pėdų iki ausų, kad neduokdie koks saulės spindulys pateks..

bottom of page